zondag 24 juni 2012

Reflectie op de gehele periode 3.3 & 3.4

Ik heb deze minor gekozen omdat ik eerder stage heb gelopen bij een touroperator van Noodreizen, het is een gespecialiseerde busreis touroperator. Dus ik dacht dit sluit mooi aan met de minor E-touroperating. 


De eerste periode had ik heel weinig verstand van alle social media termen en hoe je om moet gaan met social media op het zakelijk gebied. Maar door alle gast-, colleges, literatuur en project heb ik kennis kunnen opdoen. 
Ik heb wel veel geleerd, vooral met het strategisch beleid op het gebied van social media. Hoe je deze strategieën kan implenteren voor social media. Ik denk niet dat ik te actief wil zijn op social media voor mijn toekomstige baan. 


Ik vond het heel goed dat de gastcolleges werden gegeven, zo kregen wij een indruk hoe het te werk gaat in de reisbranche. 


Ik heb de herkansing van de kennistoets behaald en de casustoets in één keer. Ik vond dat de casustoets veel mee te maken had met het project 'strategisch beleid'. Ik ben tevreden met de geschreven adviesrapporten, alleen jammer genoeg dat wij heel weinig contact hadden met D-reizen. Ik zie het zo, for everything happings for a reason. Heel raar dat ik dit misschien zeg maar ik heb 'respect' gekregen voor social media. 


Mijn volgende minor die ik ga volgen is Destination management, hopelijk gaat die mij ook bevallen.


Nu ga vakantie vieren!! Ik wil Marco, Karen, Gijs, Lars en de andere Gasten bedanken voor alle leerzame lessen. Ik heb veel geleerd over social media.


Hartelijk bedankt en veel leesplezier!

'Direct mail verslaat e-mail’

Weer een aanwijzing dat e-mailmarketing het op zijn minst moeilijk heeft. De Amerikaanse Direct Marketing Association (DMA) zegt dat de gemiddelde respons op direct mail 4,4 procent bedraagt versus 0,12 procent voor e-mail.

Direct mail doet het niet alleen tien tot dertig keer beter dan e-mail, het levert volgens de DMA ook meer op dan online display, waar de conversie gemiddeld zes procent bedraagt.
De DMA zegt deze conclusies te baseren op een studie van 29 miljard emails en twee miljard online display-impressies.
Daar moet wel aan worden toegevoegd dat de effectiviteit van direct mail gedurende de jaren ook is gedaald en e-mailmarketing per definitie goedkoper is met een gemiddeld rendement van 28,50 dollar. Bij direct mail gaat het om een bedrag van 7 dollar.
Eerder dit jaar werd bekend dat de gemiddelde prijs voor e-mailadreslijsten met 12 procent is gedaald.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/direct-mail-verslaat-email
Gepubliceerd: 20 juni 2012, geschreven door: redactie emerce




Mijn review: Ik vind de direct mail wel persoonlijker is dan de 'normale' e-mail. Hier kan men meer interactie verwachten als de organisatie een direct mail verstuurd naar de klant. Direct mail is niet geschikt voor alle bedrijven, dus het zal in de branche moeten passen. In de mediamix worden de standaard media; TV, Radio en PR verschoven naar de landigspaginas en adwords en dat geldt ook voor de E-mail en website. Hier moet het bedrijf zeker rekening mee houden met het verschuiven van conversiegericht- en meetbaarheid en/of digitale media. Ik denk dat Landingpaginas en adwords een grote trend zal worden omdat de klant de organisatie zo snel mogelijk opzoekt door middel van zoekwoorden en daarvoor moet de organisatie zo goed mogelijk vindbaar moet zijn. De meeste fouten daarvan is dat bedrijven een contactknop plaatsen op hun site en daarmee verwacht de klant dat zij continue direct mail ontvangen.  

Pinterest aantrekkelijk voor Latino’s

Pinterest groeit enorm in Latijns-Amerika, zo blijkt uit cijfers van comScore Media Metrix. Het aantal gebruikers groeide van 153.000 begin 2012 tot 1,3 miljoen in april.






Het grootste deel van de gebruikers (28 procent) komt uit Brazilie. Mexico en Argentinië volgen met 16 en 10 procent, maar brengen wel meer tijd door op de site. Gemeten naar gespendeerde tijd staat Puerto Rico overigens helemaal bovenaan met 24 minuten.
Net als in Noord-Amerika zijn het vooral vrouwen die de site gebruiken; 57 procent is vrouw. Een groot deel daarvan is jonger dan 34.
Overigens kan Pinterest niet op tegen Facebook, die in Latijns-Amerika 114 miljoen uniek bezoekers had in april. Twitter en Orkut van Google scoren ook hoog.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/pinterest-aantrekkelijk-latinos
Gepubliceerd op 20 juni 2012, geschreven door: redactie emerce


Mijn review: Je verwacht ook niet snel dat Zuid-Amerika printerest gebruikt. Printerest is net een trend geworden en dat mensen het gaat gebruiken. Niet in mijn omgeving hoor ik weinig over Printerest. Tijdens de lessen van Marco had ik wel begrepen dat Latijns Amerika veel merken volgen via social media. Misschien is dit meer ook om te laten zien wat gebruiker heeft qua bezittingen aangezien zij het toch niet breed hebben.

Aandeel Facebook herstelt zich langzaam

Het aandeel Facebook krabbelt langzaam weer overeind nadat op 6 juni het dieptepunt was bereikt. Toen stond het aandeel op 25,52 dollar, inmiddels staat het op 31,84 dollar. Een groei van twintig procent, maar nog wel onder de uitgiftekoers van 38 dollar.






De stijging lijkt het gevolg van een aantal aankondigingen op het gebied van mobiel adverteren en online betalingen, en de positieve ervaringen van twee grote adverteerders: Ford en Coca-Cola. Die zien, anders dan bijvoorbeeld General Motors, resultaten van hun campagnes bij Facebook. Dat heeft het vertrouwen van beleggers weer wat opgekrikt.
“Het is duidelijk dat ze een boodschap naar buiten willen brengen”, zegt analist Michael Pachter van Wedbush Securities tegen de San Jose Mercury News, de krant van Silicon Valley. Het neemt niet weg dat Pachter voorzichtig blijft.
Op zich heeft Facebook goede rapportcijfers. Vorig jaar werd een winst van een miljoen dollar geboekt op een omzet van 3,7 miljard. Facebook moest toen wel toegeven dat er weinig werd verdiend aan mobiele advertenties. Inmiddels werkt het bedrijf aan location based adverteren. Verder wordt het eenvoudiger voor app-ontwikkelaars om een Like-knop in mobiele applicaties op te nemen.
De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat overigens alsnog een onderzoek instellen naar de beursgang van Facebook. De handel in het aandeel verliep rommelig door technische storingen. Gedupeerde beleggers worden gecompenseerd.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/aandeel-facebook-herstelt-zich-langzaam
Gepubliceerd op 22 juni 2012, geschreven door: redactie emerce


Mijn review: Zo zie je maar, Facebook dacht dat zij de limiet al hadden bereikt. Helaas hadden zij op de nasdaq verloren, zeker een teleurstelling geweest voor Facebook. Facebook is eigenlijk de ruggengraat van social media en de andere bedrijven zijn de ribben. Facebook is eigenlijk niks zonder de andere bedrijven, Coca cola en Ford bestonden allang en ging prima zonder Facebook. Ik begrijp dat je doelstellingen hebt bereikt, wil je de volgende stap aangaan. Maar nasdaq is te veel gevraagd, ik vind dat meer hebzucht om meer winst te vragen. Volgens mij is het meer beter hoe een bedrijf zich beter kan ontwikkelen op Facebook en dan op het gebied van klanten. De ondernemers zijn wel krijgers want ik denk dat hun motto is 'wie niet waagt, wie niet wint'. 

Vijf tips voor een succesvolle social commerce-strategie

De omzet van social commerce, op  basis van user generated content, loopt naar verwachting in 2015 op naar 30 miljard dollar. Ook hier is multichannel het toverwoord. Vijf tips voor succes in social commerce.



Social commerce is feitelijk van alle tijden. Vroeger vertelde men elkaar op straat of bij de kapper over de kwaliteit van de slager op de hoek. Nu zijn er nog veel meer contactmomenten, contactplekken en veel meer mensen (ook onbekenden) met wie er contact is. Online heeft een retailer de mogelijkheid om bij bijna al die gesprekken aanwezig te zijn. De ultieme kans om op al die plekken en bij al die conversaties klanten te ontmoeten, faciliteren en informeren.

1. Begin bij de basisReviews van klanten, prospects en consumenten in het algemeen stimuleren de verkoop. Het is dus belangrijk dat die reacties op de website zijn te vinden: dat is de basis. Dat is ook goed voor de vindbaarheid, voor terugkerend bezoek en voor de conversie. Het gaat dan niet alleen om de positieve reviews, ook de kritieken en negatieve reacties zijn waardevol. Een bezoeker kijkt namelijk naar het totale beeld van de reacties. Staan er alleen maar halleluja-verhalen, dan wantrouwt de bezoeker de reviews. Als er ook minder positieve verhalen te lezen zijn, dan vertrouwt de bezoeker erop dat de reviews authentiek zijn (dus ook de positieve).


2. Bemoei je er niet mee
Klanten moeten de mogelijkheid hebben met elkaar te praten. Blokkeren of modereren is niet de juiste weg (alles wel binnen de grenzen van het betamelijke uiteraard). Wel kan een beheerder feedback geven op commentaren, maar dan met open vizier en op transparante wijze.


3. Leer door te luisteren
Luisteren naar wat klanten te zeggen hebben, helpt om producten en dienstverlening te verbeteren. Het biedt ook de mogelijkheid om het productaanbod op maat aan te passen aan specifieke klantwensen. Door deze vorm van microsegmentatie kan de band met de klant verder versterkt worden.


4. Deel informatie
Klanten wisselen voortdurend ervaringen met elkaar uit over merken, diensten en producten. Dat is voor anderen waardevolle informatie. Het is dus belangrijk om proactief om reacties te vragen en deze input op andere sociale netwerken te delen.


5. Ga multichannel
Klanten zijn erg multichannel ingesteld. Ze verzamelen en delen informatie via een groot aantal kanalen: websites, social media, mobiele sites, IRL winkels. Daar waar de conversatie is, daar moet het bedrijf ook aanwezig zijn. De boodschap en stijl moeten wel op al die plekken constant, homogeen en makkelijk toegankelijk zijn.


The good, the bad and the ugly
Consumenten gaan voordat ze een aankoop doen via allerlei kanalen op zoek naar informatie en klantervaringen. Een retailer moet die informatiebehoefte faciliteren en op al die kanalen – multichannel – de vinger aan de pols houden. Belangrijk om te realiseren is dat social commerce-verkoop is die ondersteund wordt door alle user generated content. Dus niet alleen ‘the good’, maar ook ‘the bad and the ugly’. Een juiste mix van zeer positieve reviews, tevreden reacties, kanttekeningen en kritiek, leidt tot een aanzienlijke omzetstijging: tot wel achttien procent blijkt uit onderzoek.

Bron: http://www.emerce.nl/best-practice/vijf-tips-succesvolle-social-commercestrategie
Gepubliceerd op 9 mei 2012, geschreven door: Richard Anson


Mijn review: Dit is belangerijk voor een bedrijf om een eigen team samen te stellen zoals een webcare, dus een medewerker van een elk afdeling. Mensen hebben altijd kritiek, maak niks uit waarover het gaat ze kunnen altijd negatief reageren. Uit iets negatiefs kan het bedrijf altijd positiefs omzetten, dus niet weg rennen voor je problemen daar schiet je nergens mee op. Blijf naar de volgers luisteren, uit reviews kan het bedrijf achter veel dingen komen. Zodra je wilt reageren als bedrijf, neem het serieus maar niet te serieus je weet nooit wie je tegenover hebt als volger. Dit kan voor imagoschade veroorzaken als het bedrijf raar erop reageert. Of maak gebruik van één kanaal om daar je klachten af te handelen. Volgers blijven maar research doen op het internet en komen met de onmogelijke dingen terecht op jouw kanaal. 

Nog veel online mogelijkheden voor reisbranche

In de reisbranche valt nog veel te winnen door beter gebruik te maken van online ontwikkelingen: echt communiceren met de klant, focus op doelgroep, platform en kanaal en klanten binden met originele en unieke content.








Tijdens eTravel op 7 juni bleek uit diverse presentaties dat er voor de reisbranche nog veel online mogelijkheden en kansen zijn.


Focus op doelgroep
Zet de klant centraal
Probeer klanten sterk aan je te binden, zodat consumenten zich gedragen als ambassadeur van het merk. Behalve de invloed op de reputatie van je merk, heeft de consument zelf ook macht omdat hij fans en volgers heeft. Daarnaast luistert 88 procent van de consumenten liever naar de boodschap vanandere consumenten dan van merken. Daarmee bepalen je ambassadeurs voor een groot deel de reputatie van je merk. Een stelling die gedeeld wordt door James Mennekens en Paul Geraedts van Pierre & Vacances/Center Parcs en Troy Thompson, die aangeeft dat je beter 100 positieve actieve volgers kunt hebben, dan 1 miljoen volgers die weinig affiniteit tonen.


Vergrijzing dé driver van de reisbranche
Ad Schalenkamp (NBTC & TNS Nipo) meldt dat de vergrijzing de komende jaren dé driver is van de reisbranche. Ouderen zijn gewend aan een bepaalde levensstijl en zullen hier dus ook niet snel van afwijken. Beide doelgroepen zijn klaar voor het zoeken en boeken via internet, dus hier zullen adverteerders rekening mee dienen te houden.


Focus op kanalen
Cijfers tonen aan dat consumenten 18 tot 23 sites bezoeken, alvorens een vakantie te boeken. Consumenten bezoeken en gebruiken hierbij verschillende apparaten en platformen. Uit onderzoek van NBTC NIPO is gebleken dat;
  • 60 procent van de Nederlanders voor het boeken informatie inwint. In slechts 29 procent van de gevallen gebeurt dit bij de accommodatieverschaffer en 11 procent bij het reisbureau.
  • 3,3 miljoen Nederlanders bezoeken sites met vakantiebeoordelingen en 88 procent neemt deze beoordelingen mee in de besluitvorming.
  • bij 80 procent van de boekingen wordt internet gebruikt. In 47 procent geldt dit voor het zoeken en boeken van een vakantie, 15 procent van de consumenten wint alleen informatie en 16 procent boekt alleen via internet.
  • consumenten die via een reisbureau boeken opvallend veel online vergelijken.
  • 30 procent van de Nederlanders ooit een vakantie ervaring heeft gedeeld via social media. Dit zijn meestal positieve ervaringen over de accommodatie en/of de bestemming.
  • Social media vooral gebruikt worden na de vakantie. Uitzonderingen zijn jongeren, die social media gebruiken bij de voorbereiding van de vakantie.
Fysieke reisbureaus hebben toekomst
Uit cijfers van het NBTC NIPO is gebleken dat de daling van het aantal boekingen aan de balie afzwakt. Van deze boekingen wordt 25 procent gemaakt door jongeren tussen 16-34 jaar. Troy Thompson zag in de VS zelfs een stijging in het aantal boekingen via reisbureaus.


Zet budget in op rendabele kanalen
Probeer met behulp van conversie attributie goed presterende kanalen vast te stellen en bepaal op basis hiervan het budget. Focus daarbij op kanalen die waarde genereren. Het is van belang niet alleen naar direct response te kijken. De ROI van social media is lastig te meten. Het is de taak van marketeers om de werkelijke waarde van Likes, fans en volgers vast te stellen.


Storytelling
Breng je verhaal met een logisch en emotioneel verband over op de consument. Belangrijkste element is dat de consument overtuigd moet worden van het nut van de aankoop.


Storytelling door bloggers
Bloggers krijgen steeds meer invloed op het boekingsproces van consumenten. Volgens Keith Jenkins voegen zij veel waarde toe, variërend van global exposure, positieve bijdrage aan SEO, directe conversie mogelijkheden tot het creëren van buzz. Helaas is de impact van het reisbloggen in Nederland nog summier en daardoor (nog) niet relevant. Naar verwachting verandert hier de komende periode nog weinig aan.


Kansen en bedreigingen reisbranche
Op basis van de presentaties van o.a. Niki van Wijk en van Arjen Hettinga en Philip Spaas van Oogst kan een aantal kansen en bedreigingen voor de reisbranche worden genoemd:
  • De verwachte piek na het huidige EK. Het is zaak voor reisbureaus en touroperatours alvast in te spelen op deze piek en budget aan de juiste kanalen toe te wijzen.
  • De groei van het gebruik van mobiele apparaten bij het zoeken en boeken van een vakantie. Zorg voor een goede en bruikbare mobiele site.
  • Zoekgedrag van de consument. Zorg voor een aansluitende advertentie en passende landingspagina. Houd hierbij ook rekening met het steeds specifieker wordende zoekgedrag van consumenten en de opkomst van niches.
  • Kies de juiste focus bij mobiel adverteren, om te zorgen dat het daadwerkelijk geld oplevert. Tot nu toe blijkt mobiel adverteren nauwelijks extra conversies te genereren, maar zijn de kosten wel incrementeel.
  • Conversie attributie. Kijk vanuit meerder hoeken naar de data en zoom in op de resultaten om budgetten beter te verdelen.
  • Toekennen budgetten aan juiste kanalen. Neem hierbij hypotheses als vertrekpunt en neem hierin zowel branding als non-branding budgetten mee. Gebruik ook datasets om te bepalen wat voor online de verdeling zou moeten zijn. De doelstelling is om vanuit de potentie te werken en niet vooraf verdeelde budgetten.
  • Zorg voor tegenwicht voor (bijvoorbeeld) Google Flights en creëer zelf waarde voor de consument door eigen vertical search, unieke functionaliteiten en interessante content te ontwikkelen.
  • Boekingen na vertrek. Uit cijfers van NBTC NIPO blijkt dat het aandeel boekingen na vertrek zal toenemen. In 2011 is bij 3,3 miljoen vakanties ook na vertrek nog een accommodatie geboekt. Speel hier op in.
Mogelijkheden
Uiteindelijk zal zo’n 85 procent van de consumenten online een vakantie boeken, gelijk aan de internetpenetratiegraad in Nederland. De kennis en waarde van online bij veel afdelingen lijkt echter nog beperkt te zijn.  Zorg voor verandering op dit vlak en maak gebruik van alle mogelijkheden die online biedt om de consument te vinden en te binden.

Bron: http://www.emerce.nl/achtergrond/etravel-nog-veel-online-mogelijkheden-reisbranche
Gepubliceerd: 13 juni 2012, geschreven door Jorn Vriend


Mijn review: Veel reisorganisaties weten niet precies hoe zijn social media moet gebruiken en als het gaat om klantenbinding weten zij nog minder erover. Maar zij moeten social media niet zien als een inkomstenbron maar meer zien als een dialoog tussen deze twee schakels. Het is belangerijk om te  weten wie je doelgroep is en daarna hun vragen wat hun behoefte is op social media. Blijft contact houden voor en na de vakantie, zo blijf je continue bezig met de volger. Dit wordt wel lastig voor de fysieke reisbureau meestal hebben de grote reisorganisaties allemaal social media. Hier lopen de reisbureau achter op social media, wellicht is de blog wel een handig manier om de 'vaste' klant te blijven stimuleren om hun ervaringen te kunnen vertellen en te delen aan anderen. Een andere punt is de tijd en energie dat het bedrijf moet insteken in social media, hou er rekening mee!

Werkvelddag in Marken

Vrijdag, 22 juni 2012

Om 10.30 uur verzamelende wij dichtbij de parkeerplaats van de eindbestemming in Marken. Wij waren met de bus gekomen vanaf Amsterdam CS. Het was niet zo mooi weer, zoals wij dachten!! Maar met volle vreugd, verheugden wij om een leuke dag ervan te maken.

Nicole en Suzan begeleidde ons groep. Zij gaven ons een rondleiding door het stadje Marken. Nicole gaf aan dat veel inwoners hun was buiten hangen maar op een speciale manier, want zij gebruiken geen wasknijpers of zo genoemde 'roop'. Helaas op dat moment had een mevrouw geen was opgehangen, zo konden wij het van dichtbij niet zien. 





Nicole vermeldde dat alle huizen groen zijn geverfd maar zodra je een witte plak ertussen ziet betekent dat de familie welgesteld waren. Wij liepen ook langs een begraafplaats, de meiden gaven aan dat zij geen herdenksteen hebben maar meer paaltjes omdat er vroeg een overstroming was en soms spoelden er gewoon kisten weg. Zo doende konden zij niet meer indentificeren wie wie is.
Bij de haven aangekomen was daar een souvenierwinkel te bezichtigen. Het was namelijk zo dat een meisje daar woonde, zij kwam uit een groot gezin en zij besloot om souveniers te verkopen op de haven. Het werd zo'n een succes dat zij een eigen souvenierwinkel had geopend.
Wij maakten even een stop bij een propellor die was gevonden in het weiland. Wat nu een monument is voor zowel voor de bewoners als voor de nabestaanden. Deze propellor was in gebruik tijdens de Tweede Wereld Oorlog.
Later liepen wij naar de dijk, maar jammer genoeg was daar een stort bui. Wij gingen gelijk naar dekking zoeken en dat moesten wij ter plekke inproviseren. Direct nadat de stort bui verdwijn vertelde Suzan dat daarachter de bossen een vuurtoren is en dat is ook het meest fotograveerde bezienswaardigheid van de Zuiderzee of Ijselmeer.
Daarna besloot iedereen om naar het museum te gaan, daar zag je allemaal folkorische kledingkracht, handarbeid en schilderijen. Je zag veel kledingkracht met de geborduurde intialen op de kraag, zeer indrukwekkend om te zien.
Een vrijwilligster die daar werkt vertelde ons dat de toeristische opkomst begint te groeien vooral jongeren en buitenlandse toeristen bezoeken Marken. Zij zijn zeer trots op hun stadje en hun cultuur. Er werken 50 of 60 vrijwilligers in het museum. Na een half jaar halen zij alle spullen weg en geef het weer aan de eigenaren. Dan hebben zij weer een paar maanden de tijd om het museum schoon te maken zodat het weer open kan voor publiek. De vrijwilligster is toevallig het nichtje van de vrouw die vroeger souverniers verkocht op de haven. Wij hadden een heel leuk gesprek met die aardige vrouw, ze was zeer enthousiaist omdat wij zo geinteresseerd waren over haar stad.

Daarna gingen wij weer naar de haven en kregen onze lunch. Vervolgens vertelde de kapitein nog verhaal. Ik heb nog nooit zo lang gevaren. Wij vaarden twee en half uur en nog met behoorlijke buien over ons heen. Dat ik vond het echt teveel, iedereen voelde zich niet lekker en wij hadden het koud. Conclusie: "ik ben een absolute landmens".





Maar Suuz en Nicole echt goed gedaan!! Ik vond Marken een leuke stadje. Ik heb zeker kennis opgedaan want ik wist totaal niks over Marken. Ik wist niet eens dat Marken tegenover Volendam bevind. Maar nu wel en ik kan nu daarover praten met mijn eigen ervaringen.

Bestemmingsanalyse Marken

Marken is een voormalige eiland in de Zuiderzee. Sinds 1957 is er via een dijk aan het vasteland gebonden. Deze gemeente behoort tot Waterland in Noord-Holland. Het water tussen Marken en het vasteland heet de Gouwezee.

De godsdient op het voormalige eiland is Protestants. Er bevinden twee kerken op het eiland. Ongeveer twee derde is lid van de Nederlandse Hervormde kerk en één derde is lid van de Gereformeerde kerk.

Op dit moment wonen er ongeveer 1850 inwoners in Marken. De oudere generatie spreken hun eigen dialect Markens.

Marken heeft zijn eigen museum, die alleen maar een half jaar te bezichtigen is voor de toeristen. In dit museum zijn allemaal unieke verzamelingen te vinden zoals kledingdracht, handarbeid en schilderijen. De verzamelingen zijn van de families die in Marken wonen.

Marken ligt ongeveer 30/45 minuten met de boot van Volendam. Veel toeristen kennen de dijk en de beroemde vuurtoren van Marken 'Paard van Marken'.

Deze bestemming is voor jong en oud. Dit plaatsje kent nog geen massatoerisme in vergelijking met Volendam. Sommige toeristen die Volendam bezoeken zullen ook zeer aangetrokken voelen om naar de overkant te gaan met de boot. Zo ontstaan er een trekpleister, zo ontdekt de toerist zelf een bestemming.



ArubaApp





Aruba ontdekken met je smartphone, dat kan sinds de introductie door de Aruba Tourist Authority (ATA) van een speciale 'Aruba App'. Steeds meer mensen hebben een smartphone, aldus ATA-directeur Ronella Tjin Asjoe-Croes. Het was volgens haar dan ook een logische stap om een app te ontwikkelen zodat iedereen Aruba letterlijk binnen handbereik heeft. Het voorbereiden en boeken van een reis, de weg naar een hotel, restaurant of attractie zoeken, kijken waar wat te doen is, alles met behulp van de app.
Minister Otmar Oduber van Toerisme is bijzonder ingenomen met het initiatief en spreekt van een gigantische stap vooruit in de communicatie met bezoekers. Toerisme is een dynamische industrie die de ontwikkelingen in de maatschappij op de voet moet volgen. Technologie is niet meer weg te denken uit het leven van de consument. Mensen delen hun vakantie-ervaringen via sociale media. Ze willen informatie, plattegronden en referenties bekijken voordat ze op stap gaan. Het Arubaanse bedrijfsleven kan goed gebruik maken van de app. Dankzij de overeenkomst met Google Earth kan een houder van een smartphone op elke plaats van Aruba zien waar hij is en welke bedrijven en bezienswaardigheden er te vinden zijn. Ieder bedrijf, groot of klein, kan nu elke toerist bedreiken, zo legt minister Oduber uit. De app biedt bedrijven de kans om de aandacht van de toperist te trekken en zo meer te verkopen.
Bruce Harms van de officiële Aruba Travel Guide is een van de partners in het project. De tijd van boeken, reisgidsen, landkaarten, camera's, ansichtkaarten en telefoons is voorbij. Mensen hebben nu alles-in-een met een smartphone. Het gaat echter om de apps, die maken het apparaat slim. Harms laat ook weten dat Aruba app gratis te downloaden is en ook gratis is in gebruik. Doordat het offlinemap is, is de app overal en altijd te gebruiken, zelfs in een vliegtuig. De app is zo ontwikkeld dat als je er je interesses en data invoert een voorselectie wordt gemaakt met suggesties die precies bij je persoonlijke voorkeuren passen.
Tjin Asjoe-Croes is trots op het resultaat maar vindt dat geen reden om achterover te lenen: Aruba is leider in de toeristische indrustrie in de regio en is van plan dat te blijven. Wij blijven innoveren.

Bron: Aruba Dushi Tera, Mei/Juni editie 2012


Mijn review: Dit heb ik nooit zien aankomen, dat Aruba zo meeloopt met de technologische ontwikkelingen. Ik denk wel dat heel veel toeristen blij zijn met deze applicatie, vooral voor toeristen die nooit eerder op Aruba zijn geweest. Misschien is de helft van de bevolking tegen en de andere helft is blij met deze uitgaven. Degene die tegen zijn zullen denken dat zij beter de kosten kunnen uitgeven aan de eigen bevolking of het eiland. De andere helft ziet zeker dat de toerisme hiermee gaat stijgen. Veel toeristen doen graag research voordat zij op vakantie gaan, om zichzelf op gemak te stellen. Wat eerder werd gezegd in het artikel, de camera, kaarten, gidsen en boeken nu is de smartphone in één. Misschien zij hier ook op discussiëren of reviews plaatsen en daarom is het belangerijk dat bedrijven wel direct reageren op de reviews. 

Mijn nieuwe huisdier is een .......

Pammie Alexia

Een vriend op Aruba heeft een schildpadje voor mij gekocht. Maar helaas heb ik haar nooit in het echt gezien. Zij is vernoemd naar mijn eerste naam en de tweede naam is vernoemd naar die vriend van mij Alexander en naar het prinses Alexia (dochter van prins Willem-Alexander en prinses Maxima). Tuggi is het schildpadje van mijn peetkind D'Jwean.

Pammie Alexia en Tuggi


zaterdag 23 juni 2012

Gastcollege Rondreisopmaat.nl

De eigenaarster is Marjan van der Herberg

Het is een jong online touroperator. Met jong bedoelt ze daarmee dat zij nieuw is op de markt.
Haar motto is dan ook; "The most challenging step of any journey is the first."
Het idee is dan ook met een eigen reisbedrijf online te beginnen en om verre rondreizen te kunnen faciliteren en verkopen op een schaalbare wijze. Het is verder een klein bedrijf op een groot productie en zij kan dit via het internet verkopen. Als een startende ondernemen moet je voor jezelf eisen kunnen opstellen.

Omdat zij nog van de generatie 1.0 is, moest zij van zichzelf op een bootcamp waar je alle internet termen en tactieken kreeg. Dit is meer om stabiel te ontwikellen op het internet. Hiervoor moest zij gaan kijken op welke doelgroep zij moet gaan richten. Daarvoor werkte een afstudeerstudent voor haar en zo doende kwam de studente met resultaten waavoor zij heel erg dankbaar voor is.

Haar doelgroep is dan ook 50+ plussers, die verwachten betrouwbaar-, leunbaarheid en een goede service. Persoonsgebonden is dan de juiste strategie om het klantencontact te behouden en tot gevolg voor een hogere conversie.

Zij had ook een probleem, er zijn genoeg klanten die alleen gebruik maken van de offerte en dat kost haar natuurlijk veel energie en tijd. Dus zij had besloten om op de weinig traffic te richten en meer nieuwe leads (shoppers) te creeëren. En kijken bij de elk concurrent hoe zij de lage conversie tot aanleiding brengen tot kopen.

Het blijkt dat haar doelgroep en haar netwerk gebruikt maakt van Blogs en zo kunnen andere volgers of leads aflezen hoe de klant de ervaring heeft meegemaakt bij Rondreisopmaat in Zuid-Afrika. De bloggers zijn actief en continue bezig met intergreren van deze mogelijkheden.

Mijn Stamboom

De laatste tijden ben ik zeer intensief geweest met het zoeken naar mijn voorouders van mijn moeders- en vaderskant. Via http://www.mundia.com/ heb ik een digitale stamboom kunnen invoeren. Ik zeg wel eerlijk zodra je achter veel gegevens komt, dan is het best verslavend want ik zat paar dagen intensief erachter. Om dit helemaal uit te kunnen zoeken, heb ik hulp gekregen van me ouders door de correcte namen te geven. Zo kon ik het min of meer achterhalen.

Het onderzoek

Door de digitale archieven was het gemakkelijk om te zoeken. Mijn moeder is van Arubaanse afkomst en haar voorouders kon ik terug vinden via www.genlias.nl/. Daar zijn geboorte, trouw en overlijdingsaktes te vinden. Mijn vader is van Javaanse afkomst en die kon ik terug vinden via www.gahetna.nl vinden, deze Javaanse emigranten waren van oorsprong uit Indonesië "Java". Zeer interessant !!

Het resultaat

Van mijn moederskant ben ik al bij begin 1800, tot zo ver kon ik de geboorte aktes vinden. Mijn conclussie is dan ook als ik de geboorte aktes niet meer kan vinden waren deze voorouderen niet Aruba geboren. Het is gebleken dat mijn moeder afstamt van Nederlands, Duits en Spaans dus toch een Europaan!! Natuurlijk indiaans want dat waren de oorspronkelijke bewoners van Aruba.Mijn vaderkant ben ik bij eind 1800, sommige voorouderen waren al in Suriname en de latere generatie kwamen kwam wat later. Verder kon ik niet meer zoeken omdat deze mensen soms verkeerde informatie door gaven aan het schip, zelfs als het gaat over de achternamen. En wat zo cool is dat wij een paar foto's konden traceren in het archief. Deze Javaanse mensen waren rond hun 20-jarige leeftijd naar Suriname gegaan.

Mijn stamboom

Mijn doel
Zodra ik klaar ben met afstuderen, wil ik graag naar Curacao gaan om dit verder uit te zoeken waar mijn familie vandaan komt. Op Curacao liggen alle archieven en documenten opgeslagen. Helaas kan ik de overlijdsjaren ook niet noteren van mijn voorouders. Alleen de ouders van mijn moeder leven nog.

Gastcollege Lars Boom 4 Online marketing

Facebook koers keldert naar een dieptepunt? Helaas voor Facebook, dat zij hadden gefaald in de nasdaq. Waarschijnlijk dachten de eigenaars van Facebook dat zij de beurs zouden winnen maar het blijkt dat het toch niet zo'n succes is geweest.


Facebook - Beurs
Het delen van social is populair. Bepaalde tools, bepaalde tijd ernaar zoeken. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen zoeken naar het woord Disney World

Op vakantie buiten het hoogseizoen, opkomende trend?Het aangeven waar men incheckt via Facebook, Linkedin of Foursquare. Als ik op vakantie gaat, geef ik wel aan waar ik naar toe ga maar ik hoef niet perse te weten als mijn netwerk ook naar dezelfde bestemming gaat. Ik vind het wel leuk om te weten waar iedereen op vakantie gaat, maar ik heb geen behoefte om de gezelschap op te zoeken. Vakantie is voor mij meer rust.

Statement 1
Over 5 jaar bestaat 50% van de huidige luchtvaartmaatschappijen niet meer.
Ik denk niet dat het over 5 jaar dat de helft niet meer bestaat. Maar de opkomst voor low budget carriers zijn wel enorm gestegen. Ik denk ook dat veel mensen gebruik maken van deze carrier, als zij even snel naar het buitenland willen gaan. Waarom niet? Het is goedkoop en je bent in een mum van tijd in een ander land. Maar ik denk echt niet dat KLM, AA of andere luchtvaartmaatschappijen van de troon zal aftreden.


Statement 2
Bloggen moet een vast onderdeel van de werkzaamheden zijn bij reisorganisaties.
Deze kanaal moet wel relevant zijn voor je bedrijf, het heeft geen nut als je doelgroep niet bezig is met bloggen. Daarvoor moet het bedrijf wel instaat zijn om tijd en energie in te steken. Dan zou de goede reisverhalen opbrengen zowel voor de organisatie als voor de klant.

Statement 3
Het gaat in Travel steeds meer om prijs dan om kwaliteit.
Zodra ik weet ik ga naar een ver bestemming kijk ik natuurlijk naar de prijs maar de kwaliteit speelt een grote rol. Als je op de bestemming bent arriveert, kijk je niet meer naar de prijs maar meer het gevoel wilt krijgen dat je echt op vakantie bent. Maar als ik even een kleine tripje maakt, dan kijk ik wel naar prijs en daarna zoek ik naar comfor maar geen kwaliteit of luxe.

Statement 4
Anytime, any place, anywhere reizen boeken is the next big thing. 
Dit is zeker handig, als je een onderdeel van je vakantie ontbreekt. Bijvoorbeeld je hebt nog geen auto op de vakantiebestemming. Dit zou zeker handig zijn. Lees verder ArubaApp.

Statement 5
Ik heb voldoende kennis om na de studie een baan te vinden in Online Marketing.

Ik heb niet zoveel met de marketing. Ik wil niet continue bezig zijn met Online marketing, tuurlijk heb je internet nodig om je bedrijf te kunnen runnen. Wellicht zien de werkzaamheden in de toekomst anders eruit.

donderdag 31 mei 2012

Gastcollege TUI

Elise Allart kwam ons een gastcolleg geven. Het ging over duurzaamheid op het gebied van reizen en hoe een touroperator erop inspeelt.

World of TUI

2007 werd het TUI Travel PLC. TUI heeft ook diverse vestigingen in het buitenland. In de Duitse cultuur zeggen ze: wat je moet doen en in Engeland: mag je je eigen ideeèn geven.

TUI heeft 13,5 miljoen pond omzet, werken met 180 landen, hebben 146 vliegtuigen en bevinden in de mainstream market.

Sinds 1998 houdt TUI zich bezig met de sustainable tourism, ze houden rekening met people, profit en planet. De belangerijkste rol wat iedereen vergeet zowel de organisatie als de klant. Holidays is respect for people and nature.
Dus denk vanuit je hart!Er werd veel vragen gesteld aan de studenten vooral tegen de laatkomers, ik was er één van. Er werd aan mij gevraagd waarom moet de reisorganisatie rekening houden met duurzaamheid. Ik antwoordde "zodra wij reizen, betekend dat wij al een stukje gebruik maken van de natuur en tegerlijkertijd maken wij al iets kapot. Dit moeten wij wel in evenwicht brengen dus de organisatie en de klant". Elise gaf aan dat mijn antwoord klopte #opluchting.
Iedereen is mede verantwoordelijk maar niet compleet voor duurzaamheid.

Reden
- Het is een verplichting vanuit de ANVR associaties.
- Het is beter om eerst laag te beginnen met de duurzaamheid om hoger te kunnen behalen.
- Daarnaast een beleids- en een actieplan maken.
- Het moederbedrijf moet eerst bepalen wat de richtlijnen worden.
- De bedrijfsimago moet positief blijven.
- Soms moet er meer druk gezet worden om duurzaam te kunnen gebruiken.

Beleid van TUI is koop groen en vlieg groen, de keuze ligt bij de klant. Ik heb nog geen mogelijkheid gekregen om gebruik te maken van deze duurzaamheid actie. Het lijkt mij wel een kans om mijn duurzaamheid te kunnen nadrukken. Misschien ga ik in de toekomst gebruik maken om een boompje te kopen.

Keurmerk label van TUI is Travelife. 

Ecolodge is nog niet duurzaam zolang zij geen label hebben dan zijn zij nog niet groen genoeg. Totaal van alle accommodaties die TUI aanbieden zijn daarvan 375 groen en dat is ongeveer 5/6% van het totaal.

Elise gaf ook aan dat zij de olifanten excursies hebben laten vervallen die in Azie werd aangeboden. Omdat de olifanten vroeger in hun baby jaren heel hard werd gemarteld. In 2006 was ik (Pamela) in Indonesie met mijn familie dus wij vonden het leuk om op Bali naar een olifanten excursie te gaan. Maar als ik dit eerder had geweten was nooit naar deze excursie gegaan. Achteraf blijf je toch realiseren, wat pret is voor een ander en kan een nachtmerrie voor een ander zijn geweest.  



Ik denk dat sommige vakantiegangers bewust of onbewust aan duurzaamheid denken zodra zijn op vakantie gaan. Soms is het moeilijk te onderscheiden om volledig of compleet eraan te denken. Zodra ik op vakantie ga, hou ik aan dezelfde normen en waarden wat ik vanuit huis heb geleerd. Bij TUI draait niet alles om besparen maar vooral het behouden van de natuur. Op deze manier kan de volgende generatie ook van deze mooie wereld genieten. 


Be Green - Pamela Doelmalik

E commerce dag - Doma Bijeenkomst code telemarketing

4de spreker

Alexander Singewald
Singewald Consultans Group

Geen aanbod aanhandelingen of bekwame. Mag geen contracten afsluiten. Als u de reclamecode ovetreed. Telemarketing stichting reclamecode en daarnaast kan de organisatie sactioneren met Ja Ja of Nee Nee sticker.


Voor B2B moet telemarketing 40% bel niet register aan hebben. Concrete bel afspraken maken dat de gene terug kan bellen. Ik (Pamela) kreeg een telefoontje van één of ander uitvaartcentrum. Hij beweerde dat er een regio wijziging was plaats vond. Maar die jongenman aan de telefoon maakte mij zo boos, want ik gaf aan dat ik al was geregistreerd bij een ander uitvaartcentrum. Die jongenman bleef bij zijn standpunt dat ik hier moest aanmelden, tijdens het gesprek legde hij ook een interview bij mij af. Hij vroeg 'wilt u begraven of gecreerd worden?'. Ik zei 'meneer als dit echt een regio wijziging is waarom vraagt u mij een zo´n persoonlijke vraag. Denk u nou echt dat mijn plannen van vorig jaar zijn gewijzigd'. Hij antwoordde 'ja, vandaar dit telefoontje moest plegen'. Ik zei 'nou, dan moet uw organisatie nog beter over nadenken met zulke doeleinden'. Het bleek dat ik bij hun moest aansluiten, dus zelfs over dooddoeleinden proberen ze je nog over te halen....

Dat gesprek kwam heel gevoelig en geintereerd bij mij over, want die jongenman was niet echt concreet genoeg. Zeker was hij bezig om zijn spaarcentjes te verdienen hahaha!!

Daarna hoorde ik bel me niet register, ik had geen zin om verder die computer te luisteren. Misschien moet ik het voortaan wel doen, want zo voorkom ik zulke situaties.


GedragscodeEnergie bedrijf kan 120% korting geven, dat is 10% korting over 12 maanden. Dit zijn dan beroepsethische aspecten.

Reclamecode moet handbereikbaar zijn.

E commerce dag - CRM integratie: koppelen doe je zo!

3de spreker


Koppelen met systemen met de data's dat je al hebt. 

CRM is de afkorting van Customer Relationship Management. Maar wat is CRM? Welke definities zijn er? Welke is de beste? In dit artikel geven wij u graag inzicht in de in de praktijk gebruikte definities en betekenissen van Customer Relationship Management. 

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat er in de praktijk erg verschillend tegen CRM wordt aangekeken. Soms wordt er de bedrijfsstrategie mee bedoeld, dan weer gaat het over CRM als softwaresysteem, terwijl anderen CRM weer zien als een marketingproces.


Waarom systeem intergratie?
Hele trend was om één systeem te gebruiken. Alle losse systemen samen goed te verlopen met dit systeem kan je goed rapporteren. Zo ontstaat er een procesverbetering.


Wat is een systeemintergratie?
T5 Trinicom is een grote klant van Yall. Multi channel wordt ontvangen doorverbonden naar de juiste afdeling.
Realtime is de status dat veranderd naar de klant. 
 - Patrick Storms Technische directeur van Yall 
 
CRM is een bedrijfsstrategie die zich richt op het realiseren van bedrijfsdoelstellingen en het creëren van duurzaam concurrentievoordeel door relaties met individuele klanten aan te gaan, te onderhouden, te maximaliseren en - indien onvoldoende rendabel - te beëindigen.

Om maximaal aan klanten te kunnen verdienen moeten klanten tevreden gesteld worden en langdurig aan de organisatie verbonden worden. Vandaar de grote aandacht voor klanttevredenheid en klantbehoud. Maar waarom zou een klant een langdurige relatie met uw organisatie aangaan? Klanten zijn daar vaak helemaal niet in geïnteresseerd. ‘What’s in it for me?’ hoor ik uw klanten al denken. De kunst is dan ook om een situatie te creëren waardoor klanten voor lange tijd klant van uw organisatie willen zijn.

Klanten willen altijd snelle service krijgen en hebben geen zin om lang te wachten. Ik denk dat het meer onze cultuur is, want in Noord- of Zuid Amerika wachten zij gewoon rustig af tot dat zij aan de beurt zijn. Hier in Nederland verwacht men snelle en persoonlijke service. Eerlijk gezegd soms heeft het bedrijf geen tijd ervoor. Soms vergeet het bedrijf dat de klant koning is. Daarvoor zou de CRM een fantastisch hulpmiddel zijn voor het bedrijf. Het is zeer praktisch en het systeem bestuurt zijn eigen wegen. Dit systeem raad ik aan aan de grote reisorganisaties om dit te kunnen gebruiken.


E commerce dag - De online gast-betoveringsformule van de Efteling

2de spreker

Experience Online

Michiel van Riensdijk, Directeur
Anneliek Brugman, Marketing Manager

Efteling heeft een vrijgerichte communicatie en ook een naamsbekendheid. In 1930 was het eerst een stichting voor kerkgelegenheden in Brabant. Daarna kwamen sportvelden en zwembaden, zo ontstond er meer werkgelegenheid in de omgeving.

Op 31 mei 1951, dat was de dag dat Efteling bestond.

De kerncompententie is dat iedereen behoefte heeft aan de dag. Efetling bestaat uit diverse sprookjesbossen en het is zeer avontuurlijk zowel voor de kinderen als voor de ouderen.
Efteling heeft een attractiepark, een hotel en een vakantiepark. De vakantiehuisjes zijn antonpiek style gebouwd. Antonpiek zijn bakstenendie  scheef zijn gebouwd en niet recht staan.

Je kan zelfs golven in de Efteling. Joop van de Ende maakt regelmatig gebruik van het theater van de Efteling, het wordt gebruikt onder andere voor musicals "droomvlucht" en het produceren van tv producties en films.

Sinds april 2010 is het park dagelijks geopend. Maar hoe wilt het park dit  interessanter maken om tot een destinatie park te laten bloeien. Zij willen een andere marktbenadering creeëren dus niet focussen op de sprookjesnaam maar er achter kijken wat het symbool daarvan is.

Paul van Loon is de meest bekende kinderboeken schrijver. Hij heeft voor de Efteling 12 afleveringen geschreven. Efteling heeft voor de kinderen een software-programma ontwikkeld om thuis online te kunnen spelen. Zo willen zij de kinderen nog steeds laten prikkelen zowel in het park als thuis.  


Efteling wilt meer bezettingsgraad krijgen. Nu is de kwestie dat Efteling de buurtlanden wilt naar zich toe willen trekken. Maar hoe?


Hoe gaan ze dit intressanter maken door middel van de basistaken:
Imago: nieuwe innovatie
Communicatie: Bekendheid inhoud en voorkeur netals ability
Commercieel: duidelijk de consument te verleiden

Het sprookjesthema speelt een heel belangerijke rol voor Efteling. De kracht is dan ook dat jezelf in de sprookjes moet geloven en dat is zeker de basis!!Het jaar 2012 is een belangerijk jaar voor de Efteling want zij vieren hun jubileum. Het park bestaat dit jaar al 60 jaar, dit is de tijd om alle herineringen te mogen ophalen. Daarom hebben ze de input gevraagd aan de gast....daaruit is Aquanura ontstaan. 



Zo te zien hebben zij naar de gasten geluisterd, wat de behoefte is van de klant. Vanuit alle brainstorm sessies zijn tot één attractie gekomen en dat is dan de fontein. Deze is de grootste van Europa. Ik ben één keer naar Efteling geweest. Op dat moment waren veel attracties dicht en dat vond ik wel erg want je betaald zoveel ervoor. Uit deze seminar ben ik erachter gekomen dat het park iets ontbrak. Dus het aanpassen van hun missie en visie zou heel goed van pas komen. Nu dat er economische crisis is, gaat de Nederlandse bevolking niet zo vaak meer naar het buitenland maar blijft in Nederland en bezoekt een paar pretparken. 

dinsdag 1 mei 2012

E commerce dag - Kiezen of verliezen

1ste spreker

Stefan Terpstra werkt bij Vodafone. Hij is de leidinggevende van Learning Consultant Costumor Management. Binnen de opleiding krijg je te maken met het projectcoördinator of het MBO-traject.


Telecom markt is de verzadelijke markt. Deze markt is wel moeilijk om te kunnen definiëren voor diensten en producten. Differentiatie is heel erg moeilijk om service te verlenen. Medewerkers zowel in de front als bij de servicecenter hebben er moeite mee.


Dit traject kent wel een paar obstakels zoals afhakers, op tijd beginnen met de opdracht.
En als tip, de studenten verlangen naar een HBO traject!

De kwaliteiten worden getoetst, dit is af te lezen in de handleiding van het traject. Er worden toetsmomenten afgenomen en daarbij kan de student ook zelf de toets verbeteren door aan te geven wat er wellicht ontbreekt aan de toets.
Zo maakt het 
Pro-actief traject, want Meten = Weten.

AHT = Avariage Handeling Time. Hier wordt gekeken hoelang het gesprek duurt.
NBA = Next Best Activity. Hier worden de aantal mensen geteld.

Deze opleiding duurt 10 weken en nu is het een trend geworden onder de MBO-ers, zo stijgen de cijfers.


Het is wel handig zo'n opleiding, zo ontwikkel je als een beginneling in een groot bedrijf. Ik zie wel dat veel jongeren ondernemend zijn. Waarschijnlijk hebben zij de potentie om hoger op te klimmen in het bedrijf. Als ze zo gedreven zijn verwachten zij zeker een HBO opleiding van Vodafone. Smartphone doet het ook goed bij Vodafone. Providers moeten blijven improviseren om in tact te blijven, zowel voor de klanten als voor de concurrenten.

Gastcollege - Kuoni Internationaal Touroperating

Frank ten Cate was werkzaam bij Kuoni. Ondanks zijn positie was hij wel in staat om ons een hoorcollege te geven.

Internationaal touroperating invloeden op social media:
- Makkelijke manieren
- Geen kostbare middelen
- Feedbacks

De voordelen om social media te gebruiken voor een internationale touroperator; er worden meer B2C groepjes gevormd en een snelle time2market dus er wordt direct informatie gegeven aan de klant. Gebruik geen Google analytics omdat het meer voor MKB zijn maar het is wel belangrijk om statistieken te delen. Diverse platformen creëren maar weet wel welke de effectiefst platform is voor je bedrijf. Blijf continue actief ontwikkelen, op elk gebied dan ook. Maak gebruik van joint marketing: samen met een ander bedrijf acties doen zoals het breder aanpakken denk maar aan een lifestyle of het aanpassen van een doelgroep, bijvoorbeeld Rituals.



Nationaal B2B & B2C - merkenstrategie
- Uni branding: 1 merk verschillende divisies. Zoals Oad heeft Globe reisbureau
* Herkenbaarheid!! Klant kent de behoeftes en de gewoontes.
- Hybird branding: Kuoni, dus onder één naam. Onder naamsbekendheid te vergroten. Daaronder valt specialisme, avonntuurreizen onder andere Shoe string en Koning Aap.
- Multi branding: niet bekend zijn met de naam.

Differentiatie
- Specialisme (groepen, maatwerk)
- Thema's (cultuur, avontuur)
- Product (campers, cruises, autoreizen)
- Doelgroep (gezinnen, wandelaars)
- Budget (aanbiedingen, luxe)
- Consolidating
Voordeel: veel gebruik van divisie van de specialisme
- Vliegtickets

Als de touroperater internationaal wilt gaan dan is het verstandig om de Hybird branding te gaan doen. Daar moet men denken aan specialisme, product, doelgroep en budget.

Waarom gaan ze internationaal?
* Bedrijf wilt groeien en heeft potentie.
* Risicoverspreiding; meerdere bedrijven, takken, gezonde bedrijven en ongezonde momenten.
* Eigen bedrijf in dat land:
* Assets krijgen (bepaalde kennis)
* Kopieer gedrag

Buitenkansje?
Als een andere TO gaat failliet en 
je wilt een nieuwe TO starten om een bestaande TO over te nemen. Dan is naamsbekendheid en positie in overnemen belangrijk.

Voordelen?
Soms zijn de investeringskosten ook minder bij het overnemen. Het invoeren van nieuwe systemen of de kwaliteiten verplaatsen dus qua functie. 
Volgende stap is dat je gaat intergreren: lokale overnames, look and view. Daar moet weer een scan erover heen!

Nadelen?
Houd rekening aan de 80/20 regel!
Er moeren meer communicatielijnen aanwezig zijn. De ontwikkelingskosten kunnen oplopen. Vermindert je eigen identiteit en kan ook zo zijn dat je motivatie lokaal verliest. Verminder dan ook de specialisme en breng dan de centrale kosten lokaal. Het gevolg kan zijn dat je afscheid moet nemen van langdurige partners en dan wordt het aanbod ook minder flexibel. 


Business model - Kuoni
- Outbound
- Inbound
* Destination management
* Lokale agenten: Allied, Pro en GTA

donderdag 19 april 2012

Gastcollege Lars Boom (3)

Periode 3.4 is begonnen.....!

Het laatste nieuws in de online marketing...

* Facebook koopt Instagram voor 1 miljoen dollar
Instagram is een mobilie applicatie maakt foto's, maakt effecten en je kunt die foto's delen met anderen.

* Lady Gaga heeft een eigen social mediakanaal.
Denkt aan de content en het is een speciale site. Heel slim van haar om haar Fan site ook te gebruiken als een verkoopkanaal. Ik zie geen negatieve effecten voor haar. 

*Draw Something
Is een applicatie die kunt delen met je vrienden of anderen. Er worden tekeningen gemaakt en die moet je dan raden zo verdien je credits om meer kleuren aan te schaffen. Het is ongeveer 50 miljoen gedownload. Het is een heel leuk applicatie, ik heb het zelf ook maar helaas soms ben ik te druk met school en dan heb ik geen tijd om te tekenen. Ik gebruik draw something op mijn Ipod.

*KLM social seating
Is connect met Facebook en Twitter. Zo kan de passagier achterhalen wat de interesse is van de passagier die naast hem/haar gaat zitten. Interesse daarmee bedoelen zij reizen, hobbies et cetera. Ik zie mijzelf niet volledig blootstellen aan de buitenwereld. Dan weet de gene die naast me zit, waar ik woon, waar ik werk, wat mijn hobby's zijn en ga zo maar verder. Nu moet ik mezelf beperken omdat KLM van deze faciliteiten gebruikt maakt. Om de passagier op een geruststellende en persoonlijke service te geven.

*Printerest
Is gebruik maken van een prikbord met je interesses daarop.

*Google glasses
Multi functionele gadget, zeker een hebbendingtje :) Ik weet zeker dat veel mensen dit handig gaan vinden. Mensen kopen nog al 3D brillen om een film te bekijken in huis. Zelf ben ik nog niet zo ver ontwikkeld om zo'n bril aan te schaffen aangezien ik wel een 3D smart televisie heb. 


*Thomas cook stelt een reddende lening van 1,2 miljard pound. Een van de grootste reisorganisaties ter wereld ging bijna faillet. Zij konden net deze lening krijgen, dat was hun enige hulpmiddel. Zij kunnen van puur geluk spreken, ik hoor ze ook nauwelijks niet meer dus via de media. Ik denk dat zij een likje verf nodig hebben. 

Travel 2020
In 2020 wordt het alleen live beantwoorden van vragen.

Webcare staat nu nog in de kinderschoenen. Het is puur marketing, service en in het inhoude van de communicatie als het gaat om klachten.

Straks bestaat de 5 P's niet meer maar dan wordt het de 5 A's: Actie, Alert, Aandacht, Ambassadeurs en Aantrekkelijkheid.

De toekomst van webcare
1. Premium klanten service; oplossen van problemen via andere kanalen.
2. Geen callcenter; maar webcare in 2020
3. Service upgrade; neem je mee naar webcare

woensdag 18 april 2012

Sranang Dei in Jamaica Queens 2011

De viering van de Sranan Dei in New York begon 35 jaar geleden als een uit de hand gelopen picnic voor family en vrienden. Tegenwoordig trekken honderden Surinamers uit alle delen van de USA, Nederland en Suriname naar New York om mee te doen aan een regelrechte viering van de Surinaamse Cultuur in de Verenigde Staten.

Deze viering vond plaats op 7 augustus 2011 om 8.00 am tot 6.00 pm. Natuurlijk was ik aanwezig!! Zo'n viering voelt toch niet vreemd...maar dit was met een NY sfeertje!

Wat mij wel op viel dat onze generatie geen Nederlands en zelfs geen Sranang tongo sprak. Wij hadden daar lekker gegeten en gedanst, zo hadden wij een leuke tijd doorgebracht in Queens.


Smokey Park, Jamaica, Queens, New York
Bron: http://www.fawaka.net/?p=754
Gepubliceerd: 26 mei 2011

Arubaanse nieuwsflits! (April)

Toerisme

2011 was een goed jaar voor het Arubaanse toerisme. Het aantal verblijfstoeristen nam met 5,7% en het aantal cruisepassagiers met 5,4%. 871.316 vakantiegangers kozen vorig jaar voor een verblijf op Aruba tegen 824.330 in 2010. Vanuit Nederland en de rest Europa kwamen ruim 7% meer bezoekers. In 2011 deden ruim 599.973 cruisetoeristren Aruba aan, 30.000 meer dan in het jaar ervoor. Dat de verwachtingen zijn overtroffen is volgens minister Otmar Oduber van Toerisme onder meer te danken aan het onderhouden van een goede contacten met partners zoals touroperators, rederijen en luchtvaartmaatschappijen, diversificatie van markten en effectieve promotiecampagnes.

Aanwinst

Het kleurrijke logo van Aruba prijkt trots op de nieuwe en eerste Boeing 737 van de lokale luchtvaartmaatschappij Tiara Air. Het toetstel is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners van Aruba: de Arawak-indianen. Tijdens het feestelijke onthaal op de luchthaven Reina Beatrix werd het toestel verwelkomd door minister Otmar Oduber van Toerisme. De Arawak heeft een stoelcapaciteit van 141 en dat beketent dat Tiara Air meer passagiers kan gaan vervoeren dan tot nu toe mogelijk was met haar drie kleinere propellertoestellen. Tiara Air voert sinds 2006 vluchten uit tussen de Benedenwindse eilanden en naar bestemmingen in Colombia en Venezuela maar kan nu haar netwerk uitbreiden in Zuid- en Noord-Amerika.

Arawak Boeing 737 - Tiara Air

Groene tram

Voor het einde van het jaar wordt op Aruba de eerste tramlijn van het Caribische gebied gebruik genomen. De tramlijn loopt van de cruiseterminal tot het einde van de Caya Grandi, de hoofdwinkelstraat die autovrij wordt gemaakt. Parkeergarages aan het begin- en eindpunt moeten de verkeersdruk in het centrum van Oranjestad wegnemen. Geheel in de geest van het op duurzaamheid gerichte beleid van het kabinet Mike Eman zullen de speciaal ontworpen trams rijden op batterijen die geladen worden met uit wind- en zon gewonnen energie. De tram is een essentieel onderdeel van de ambitie van de regering om het centrum van Oranjestad nieuw leven in de blazen. Bouwvallen maken plaats voor musea en gezellige pleintjes. Nu de rails zijn gearriveerd wordt met man en macht gewerkt zodat winkeliers van de Caya Betico Croes een ouderwets gezellige maar vooral drukke Sinterklaas- en Kerstperiode tegemoet kunnen zien.

Bron: Aruba Dushi Tera
Geplubliceerd: April 2012

Wat een fantastisch nieuws voor Aruba en wat een vooruitgang! Als ik binnenkort weer naar Aruba ga, dan ga ik zeker gebruik maken van dat tramritje. Aruba Mi Dushi Tera! - Pamela Julisca Doelmalik


maandag 16 april 2012

Artikel (4) Android verovert China

Android is veruit het populairste mobiele platform in China. Het maakt voor 68,4 procent deel uit van de smartphone markt. Dat meldt Reuters.

De opkomst van Android is ten koste gegaan van Symbian, dat de helft van zijn marktaandeel zag slinken. De iPhone blijkt vooral populair in de grotere Chinese steden. Apple heeft nu 5,7 procent marktaandeel.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Chinezen nog grotendeels met ‘normale’ toestellen bellen. Grote fabrikanten als ZTE en Huawei werken momenteel wel aan goedkopere smartphones.
Volgens The Wall Street Journal zou Google plannen hebben om de hardware divisie van Motorola aan Huawei door te verkopen. Volgens de krant zou de zoekgigant voornamelijk de circa 17,000 octrooien willen behouden. Mocht dit verhaal op waarheid berusten, dan zou Huawei toegang kunnen krijgen tot de Amerikaanse markt, en zou Google zijn greep op de Chinese markt verder kunnen vergroten.
Google kocht Motorola Mobility vorig jaar voor 12,5 miljard dollar.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/android-verovert-china
Gepubliceerd: 13 april 2012

Mijn reactie: Dit is een kans voor China en de andere belanghebbende bedrijven. De aziatische landen produceren deze smartphones en maakt toegang voor deze kans. Alleen ik weet niet hoe het zit met de arme en rijke chinezen, de evenwicht tussen deze twee groepen. Zullen de "arme" ook werkelijk gebruik maken van het product.